БЕЙІНДІ МАМАНДЫҚТАРДЫҢ АСПИРАНТТАРЫН ДАЙЫНДАУДА ТАМАҚ ӨНІМДЕРІН ҚАУІПСІЗ САҚТАУ МӘСЕЛЕЛЕРІ: ТҰЖЫРЫМДАМА ЖӘНЕ АҚПАРАТТЫҚ ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ

Авторлар

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.53355/ZHU.2025.114.1.003

Түйінді сөздер:

ғылыми мекеме, тамақ өнеркәсібі, аспирантура, өнімді қауіпсіз сақтау, ақпараттық қамтамасыз ету, техникалық кітапхана

Аннотация

«Азық-түлік технологиясы» мамандығы бойынша аспиранттарды дайындаудың маңызды бағыты - ғылыми және практикалық мағынада тамақ өнімдерін қауіпсіз сақтау негіздерін зерттеу. Өнімдердің сақтау мерзімін динамикалық түрде анықтау үшін келесі факторларды ескеру қажет: ішкі (физикалық, химиялық, биохимиялық және микробиологиялық ластану), сыртқы (климат, экология, ауылшаруашылығын жүргізу әдістері, сақтау және өткізу жағдайлары, сонымен қатар адамдармен өзара әрекеттесу). Сондықтан аспиранттардың осы бағыттағы қажетті білім көлемін белгілеу қажет. Зерттеу барысында фактілік материалдарды, атап айтқанда ғылыми және ғылыми-тәжірибелік әдебиеттерді, нормативтік құқықтық актілерді, нормативтік құжаттарды және т.б. зерделеудің жүйелі тәсілі, зерттеу нәтижелерін жалпылауға және қорытындыларды тұжырымдауға абстрактілі логикалық тәсіл қолданылды. Зерттеу нәтижелеріне сүйене отырып, «Азық-түлік технологиялары» оқу-ғылыми бағдарламасы бойынша аспиранттарды дайындау процесінде өнімдерді қауіпсіз сақтау тұжырымдамасын дұрыс тарту қажет, атап айтқанда атап айтқанда, азық-түлік қауіпсіздігінің және ұтымды ресурс үнемдеудің қолданыстағы талаптарына сәйкес оларды сақтау процесінде тамақ өнімдерінің негізгі топтарының тағамдық құндылықтардың бұзылуын, сондай-ақ сақталуын/жоғалуын анықтау және ғылыми негізделген болжау. Жүргізілген зерттеулердің ғылыми құндылығы мен практикалық маңыздылығы жоғары білікті ғылыми мамандар – философия докторлары өздерінің кәсіби қызметінде азық-түлік өнімдерін қауіпсіз сақтаудың ең маңызды тұжырымдамасын толық меңгеруінде.

Жүктеулер

Жарияланды

28.03.2025